Våre vakre fjorder 2

Våre fjell og fjorder er en av de største turist attraksjonene vi har. Det er ikke mange som har denne flotte naturen vi har. Men det er mange andre varianter som også har sin sjarm. Med turismen skaper det også mange nye arbeidsplasser rund omkring i distriktene. De fleste ønsker turistene velkomne, men det er også en del som mener det har blitt alt for mye turister i fjordene våre nå. Det er viktig å forsøke å finne en balanse på mengden turister, og hva naturen og lokal befolkningen kan tåle.

Laksefjorden

I Finnmark ligger Laksefjorden, den strekker seg 92 kilometer innover inn til Kunes. Også denne fjorden har flere fjordarmer innover i fjorden, som Lille Porsangen, Bekkarfjord, Dyfjord og Ifjord. Det er også flere øyer her, den største er Brattholmen så kommer Mårøya som den nest største. Brattholmen blir betegnet som ett flott sted og fiske i fra.

Fjorden er også kjent for sine lakseoppdrett anlegg og sitt gode laksefiske. Det er ikke så mye bebyggelse rundt fjorden, det er bare noen få små tettsteder. Man finner Nordkapp platået og Finnkirka ikke så langt unna fjorden, er verdt og få med seg disse to attraksjonene.

Storfjorden

I Møre og Romsdalen finner man Storfjorden, den strekker seg 86 kilometer innover til Geiranger. Dette er en godt kjent fjord blant turistene, spesielt den delen av fjorden som er Geirangerfjorden har mange cruise skip på besøk hvert år. Fjorden er på det dypeste hele 686 meter, det er ved Dyrkorn og den grunneste delen er ved De syv søstrene på 156 meter. Fjorden passer da fint til cruise båtene som kommer innom, trangt enkelte steder men dyp nok. Noen av de største sidefjordene er Hjørundfjorden, Norangsfjorden, Sykkylvsfjorden, Tafjorden, Norddalsfjorden og Geirangerfjorden. Det er mange turist attraksjoner i området, Storfjorden er en av Norges mest besøkte fjorder. Geirangerfjorden er blitt satt opp på listen til UNESCO som viser verdens kultur og naturarvsteder. Fjellene i området strekker seg omtrent 2000 meter over fjorden. Dette gjør da att det er mange flotte fossefall her, de to mest kjente er De syv søstre og Friaren.

Storfjorden

Friaren er på rundt 275 meter og De syv søstre her en fallhøyde på omtrent 300 meter, ett virkelig flott skue dette. Et annen kjent fossefall her er Brudesløret som har ett fall på rundt 300 meter. Av andre attraksjoner i området har man Peter Dass museet, Norsk havbrukssenter, E huset Aerfuglemuseum og kanskje en rafting tur sammen med RiverNorth vil friste. Turismen i fjorden startet allerede på 1800 tallet, da var det noen Engelske fjellklatrere som forvirret seg inn her og omtrent i 1870 kom det første turist skipet seilende inn fjorden. Det ble så bygd opp i området for og kunne frakte turistene oppover Geiranger veggen og inn til Djupvasshytta. Det har hele tiden blitt utbedret vegforbindelsen oppover i fjellet for å kunne takle den økende turismen. Det hjalp mye da Trollstigen sto ferdig i 1936, Nibbevegen som sto ferdig tre år senere og Ørneveien som sto klar i midten av 50 tallet. Man regner med at det er rundt 600 000 turister som besøker området i sommerhalvåret, en virkelig turistmagnet dette området.

 

Kanskje du også liker…

© 2021 Fjordstreif