Vandring i Norge

Når turister og folk i andre land skal beskrive hva de vet om Norge, vil du alltid bli fortalt om de norske fjordene, den majestetiske naturen og de høye fjellene. Landet vårt er beskrevet som et av de vakreste landene i verden, med god grunn. Nordmenn elsker naturen, og det ligger i genene våre å benytte mulighetene vi har rett utenfor inngangsdøren. De norske fjellene og fjordene tiltrekker seg turister fra hele verden hvert år, og selv om Norge ikke lever av turisme, er dette en stor inntektskilde for mange norske gründere. De fleste nordmenn som legger ut på langtur i fjellet for å komme unna hverdagens rutiner og mas, velger å besøke turistforeningens hytter for å oppnå en viss grad av komfort mens man sover, og foreningen tilbyr både hjelp med planlegging av turen og selger utstyret man kan trenge.

Fjellvettreglene

Når man ferdes i fjellene, er det viktig å ha litt forkunnskap om hvordan man overlever i naturen. På grunn av dette har nordmenn utviklet fjellvettreglene, som er en god veileder på hvordan man skal opptre og hvordan man skal planlegge turen. Reglene er der for å gjøre turen så trygg som mulig, slik at flere føler seg komfortable med å komme seg ut på tur. Man skal planlegge turen godt og alltid melde fra om hvor man går, tilpasse turen etter forhold og egen evne, og ta hensyn til vær- og skredvarsel. Man skal kle seg etter forholdene, og forberede seg på dårlig vær. Alltid ha med deg nødvendig utstyr for å kunne hjelpe både deg selv og andre, ta trygge veivalg, og ha alltid med kart og kompass. Spar på kreftene, grav deg ned om du må, og kanskje aller viktigst er det å vite at det er aldri en skam å snu.

Den norske turistforeningen

Turistforeningen er en felles organisasjon som har over 500 hytter og 20 000 kilometer oppmerkede sommerruter i landet. Lokale medlemsforeninger arrangerer hvert år flere tusen lokale fellesturer og aktiviteter, og de tilbyr mange kurs innen fjellvandring og klatring. Hos Den Norske Turistforening kan du kjøpe kart og turutstyr, og de har egen app og nettside som kan hjelpe deg med å planlegge turen din. Medlemmer av turistforeningen kan kjøpe kart til medlemspris og skaffe seg nøkkel til foreningens mange hytter, slik at man kan legge ut på langtur i fjellet og overnatte på hyttene underveis. Noen av hyttene har vertskap, mens andre er ubemannet og disse er låst med en egen nøkkel som må skaffes via foreningen før man legger ut på tur. Noen av hyttene har innlagt strøm, men de fleste er det stearinlys og parafinlamper som gjelder, og de selvbetjente hyttene har et lite matlager man kan forsyne seg av. Derfor bør alle turer planlegges på forhånd, og informasjon må innhentes om hyttene man skal besøke før man legger ut på tur. Merk også at hyttene som oftest ikke har innlagt vann, men det opplyses på alle stedene hvor nærmeste vannkilde er, så husk å ha med deg en beholder til å hente vann med.

Kanskje du også liker…