Randsfjorden en perle på Østlandet

Det at Norge har mange flotte fjorder, hersker det ikke noen tvil om. Men som regel er det fjordene langs kysten som får mest oppmerksomhet, men vi har faktisk også noen nydelige fjorder i innlandet. En av disse er Randsfjorden, som i tillegg til flott natur kan by på mye historie. En runde på eller rundt Randsfjorden, kan med andre ord fylles med så mangt. Vi skal nå ta en liten tur til Oppland fylke, for det er i dette fylket du finner fjorden jeg nå snakker om. Det er nok mange som ikke en gang har hørt om Randsfjorden, og det synes jeg er litt ufortjent for en slik flott fjord som den egentlig er.

Fjerde største innsjøen i Norge

Det at Randsfjorden er en innsjø, er kanskje litt misvisende med tanke på navnet. Men det kommer nok av at den er ganske lang og smal, ja nesten som en fjord slik vi kjenner fra kysten vår. Men her er det altså ferskvann og ikke saltvann, og den ligger på en fjerdeplass over Norges største innsjøer.

Om vi ser på Oppland fylke, så er det den nest største innsjøen. Det er nemlig Mjøsa som troner som den største innsjøen, både i Norge og da så klart i Oppland fylke.

Strekker seg over flere kommuner

Randsfjorden har en lengde på nesten 8 mil, og ligger i kommunene Nordre- og Søndre Land, Gran og Jevnaker. I den nordlige enden er det elvene Dokka og Etna, som sørger for tilførsel av vann til Randsfjorden.Lenger sør og ikke langt fra Jevnaker, så ligger det flotte tettstedet Røykenvika. Her kommer elven Vigga ut i fjorden, og det er altså disse tre elvene som gjør at Randsfjorden i det hele tatt er en innsjø. I sør finner vi Jevnaker, og her er det utløp i elven Randselva. Steder som ligger i motsatt ende av Randsfjorden, er Fluberg og Dokka. En rundtur med bil rundt fjorden, er et godt turtips og kan med fordel legges opp som en dagstur. Dybden i fjorden varier naturlig nok, men på det dypeste er den faktisk nesten 135 meter dyp. Jeg har allerede nevnt lengden på den, og i areal så er den cirka 140 kvadratkilometer.

Randsfjordfergen

Randsfjordfergen

Om man vil krysse over fjorden fra øst til vest eller motsatt, så finnes det fergeforbindelse mellom Tangen og Horn. Dette kan være et greit alternativ, om man ikke tar seg tid til å kjøre rundt. Men om man har tid, er det så klart det beste å få med seg begge sider av Randsfjorden.

Halvdan Svarte druknet

Etter et besøk på Hadeland, så gikk det riktig så galt for Halvdan Svarte over Randsfjorden. Det er Snorre som skriver dette, og hele ekvipasjen med kongen, hester og slede forsvant ned i dypet.

Dokka deltaet

Dette er navnet på et naturreservat som ligger i nordenden av Randsfjorden, og årsaken til dette er områdets bestand av vadefugler og trekkfugler. For folk som er opptatt av fuglearter, kan det være verdt å besøke Dokka deltaet.

Kanskje du også liker…

© 2021 Fjordstreif