På tur i de Norske fjordene

Den Norske naturen har tiltrukket seg turister i fra hele verden i mange år, også mange nordmenn foretrekker turer i disse vakre fjordene vi har her. Veldig mange turister i fra utlandet kommer hit med cruise båter som tar dem innover i fjordene. Denne gruppen er nok den største, noen tar landeveien og får med seg den flotte fjellnaturen rundt fjordene samtidig mens andre igjen kommer med egne båter og utforsker fjordene på egenhånd.

Med seilbåt innover i fjordene

Det å ta seg rundt omkring langs den lange kyst linjen våres med egen seilbåt er en virkelig flott opplevelse for veldig mange av oss. Friheten man har med denne måten å reise på er jo helt utrolig, man velger selv hvor man skal dra og hvor lenge man skal bli på hvert sted. Dette er noe man ikke fått når man er med på organiserte turer.

Menge av våre flotte fjorder finner man gjerne nord i landet, her er det virkelig en fantastisk natur som veksler mellom høye fjellsider og lavland innover i fjordene. Vakre fosser som er flere 100 meter høye er også ett vakkert syn nede fra båten og innbyr til flere turer. De fleste av disse fjordene er også ett yndet sted for dykkere, for fjordene kan være ganske dype og igjennom historien har det skjedd mye her. Sikkert mye spennende der nede som venter på å bli oppdaget.

Ved Bergen ligger to av de kanskje mest kjente fjordene vi har her i landet, Hardanger fjorden og Sognefjorden. Disse fjordene er utrolig populære blant turistene og mange cruise båter anløper hit i løpet av sommer halvåret, noe som er bra for den lokale turist næringen men det har også selvfølgelig en bakside. Forurensing og slitasje har blitt ett ganske stort problem med årene når det stadig er økning av cruise skip som ankommer. Dette har jo medført til en begrensning av anløp i visse fjorder for å spare naturen. Da er det jo veldig greit å ta seg innover fjordene med seilbåt som jo ikke forurenser noen ting.

Hurtigruta

Hurtigruta

En annen måte å få oppleve de Norske fjordene og kysten er å ta seg en tur med hurtigruten. Her får man med seg mange fjorder samt at man får oppleve mye flott natur langs hurtigrutens ferd.

Hurtigruten har eksister i fra 1893 da den tok sin første rundtur mellom Trondheim og Hammerfest. I dag er ruten utvidet til å gå imellom Bergen og Kirkenes, en virkelig flott tur som mange turister og nordmenn tar.

Forslaget om å etablere hurtigruten ble lagt frem av August K Gran i 1891, han så at behovet for en fast rute med faste tider var nødvendig for å holde vareflyten i normal gange. Det hadde foregått skipstrafikk på denne strekningen i mange år allerede men det var ingen faste rutetider som man kunne forholde seg til. Med hurtigruten fikk man da faste tider med faste anløp så man kunne planlegge turen og varestrømmen skikkelig.

Kanskje du også liker…

© 2021 Fjordstreif