Norske fjorder

Norge har en kjempeflott natur og det gjelder både opp i fjellene eller langs vår lange kyst. Her er det mange plasser som frister turister til opplevelser. Og nettopp på grunn av våre enorme natur så er det mange turister som tar turen til lille Norge. Dette betyr veldig mye for de forskjellige små bygdene i vårt land, men det er ikke alle de lokale innbyggerne som er like glade for alle disse turistene som ankommer i løpet av året. Til tider er det overfylt i de små tettstedene og byene last kysten og innover langs fjordene våre.

Sognefjorden

Den lengste og den dypeste fjorden vi har er Sognefjorden, den er over 1300 meter dyp på det dypeste stedet og strekker seg litt over 200 kilometer innover i landet. Sognefjorden ligger i Sogn og Fjordane fylke og er også verdens nest lengste fjord, ikke rart dette er ett yndet turistmål. Her får turistene virkelig nyte den Norske naturen, det starter allerede ved inngangen til fjorden som ligger rett ovenfor Bergen by. Her ruver fjellene rundt 1700 meter til værs og er virkelig ett flott skue, man får også med seg de flotte vassdragene som ligger inne i fjorden. Det er Flåmselva, Lærdalselva, Årdalselva, Aurlandsvassdraget, og Fortun som er utrolig fint og se på i fra fjorden. Det er ikke bare selve Sognefjorden som frister turistene til og komme hit. Det er også mange fjordarmer som tilbyr like flotte opplevelser. Det er 27 fjordarmer pluss tre som går ut i fra Sognesjøen, så her har man mange muligheter. I 2005 ble Sognefjorden innskrevet i verdensarv listen til UNESCO. Det ble også Urnes Stavkirke som ligger ved Lustrafjorden som er en av fjordarmene til Sognefjorden.

Sognefjorden

Kirken ligger på Ornes gård og er omtrent 880 år gammel og mest sannsynlig den eldste vi har i Norge, ett yndet turistmål dette. Borglund Stavkirke som er rundt 50 år yngre finner man også her inne i fjorden. Det er utrolig mye og se for turister, den berømte Flåmsbanen som går i fra Myrdal stasjon oppe i fjellet og ned til Flåm stasjon som ligger innerst inne i Aurlandsfjorden. Dette er en virkelig flott togtur som tar deg nedover fjellet skrenten, den stopper på flere flotte utsikts plasser hvor man kan virkelig nyte den flotte utsikten utover fjorden. Nasjonalparker som Jostedalsbreen og Jotunheimen ligger også tilknyttet Sognefjorden og er ett populært sted for fjellturer til fots. Nigardsbreen er også ett flott sted og besøke. Turist attraksjoner innover i fjorden og fjordarmene er det mange av, enten man kommer med cruise båt eller om man drar landeveien. Overnattings steder er det også mange av, så om man er på vandretur i området finner man overnatting stort sett overalt. Ett av de nyeste stedene her er en landsby som er bygd opp som en viking by, Viking Valley heter den og ligger i Gudvangen. Her kan man oppleve det meste i fra det som skjedde i en viking landsby, forelesning om vikingenes daglige liv, båtbygging, bueskyting, økse kasting og viking leker.

Bli med og lag viking måltider, se på viking kamper og lære om våpnene de brukte på den tiden. Ett virkelig flott tiltak for hele familien.

 

Kanskje du også liker…

© 2021 Fjordstreif