Noen flere nydelige fjorder

Noen flere nydelige fjorder

Nå har jeg sikkert beskrevet over 20 fjorder i de ulike landsdelene og har nok fokusert på de jeg har tenkt er blant de mest kjente og vakreste. Samtidig er det å si at en fjord er mindre vakker enn en annen nesten en synd for de er nydelige alle som en. Når man har et utvalg på over 1000 fjorder i landet vårt, er det kanskje ikke rart at man glemmer noen av de og kanskje kun fokuserer på de største. Noen av fjordene våre er ikke nødvendigvis de største og ligger inni noen av de store, men fortjener å få oppmerksomhet for seg på grunn av de unike egenskapene eller områdene rundt. Det er kanskje ikke overraskende at alle de tre jeg skal skrive om her ligger på Vestlandet, da det er der det er svært rikt med slikt landskap.

Nærøyfjorden

Nærøyfjorden er en del av Sognefjorden og beskrives ofte som dens vakreste og villeste arm. Den står også på UNESCOs verdensarvliste. Denne fjorden er 19 km lang og i det smaleste partiet er den kun 250 m bred. Naturen her kjennetegnes av bratte fjellsider, fossefall, grønne lier og enkelte spredte gårder rundt omkring. Noen av fjelltoppene rundt fjorden er Bakkanosa, Vindenga og Steganosi som er på 1761 over havet. Det går både fjordbåter, charterbåter og store cruisebåter her. I tillegg til fjordlandskap er det muligheter for reinfangst i fjellene omkring. I fjorden kan du finne hotell, restaurant og campingplass.

Trollfjorden

Trollfjorden

Denne fjorden finner vi i Nordland, i Hadsel kommune og vest for Ulvøya. Trollfjorden er kun 2,5 km lang og 100 m bred på det smaleste. Den er omringet av høye fjell, hvor den høyeste er Higravtindan (1146 moh). I området kan man oppdage flere breer. Fjorden er på Hurtigrutens rute, noe som også sier oss litt om hvor spesiell den er. Havørner er det vanlig å oppleve her i tillegg til at du kan drive med paddleboarding og komme tett på fossefall, fjell og berg. Denne fjorden er svært populær blant turistene, til tross for at den er liten og ligger litt avsides.

Lysefjorden

Enda en perle av en fjord på Vestlandet, i Ryfylke er Lysefjorden. Den er ganske lang, med sine 42 km og går fra Høgsfjorden som igjen er en del av Boknafjorden jeg har skrevet om tidligere. Den ligger mellom bratte fjell, som blant annet Preikestolen i nord og Kjerag i sør. Hvis du kommer deg opp på en av disse fjellene, får du en slående utsikt utover den smale, flotte fjorden. Det er kun noen få gårder å se innimellom de bratte fjellsidene. Ved inngangen til Trollfjorden ligger det en morene, som minner om tilbakelagt istid.

Fjelltoppene og utsikten kan også utforskes fra Flørlis lengste trapp med 4444 trappetrinn, som er verdens lengste tretrapp. Hvis du heller vil se fjorden fra vannet, kan du ta en turistferge gjennom hele Lysefjorden. I Flørli og ved Preikestolen er det kafeer og spisesteder og det er flere overnattingssteder hvor den enkelte kan slappe av etter de mange uttrykkene og anstrengelsene i løpet av dagen.

Kanskje du også liker…

© 2021 Fjordstreif