Flotte fjorder

Norges natur er ganske unik, med våres vakre fjorder og fjellområder rundt disse. Det er blitt mange rundt omkring i verden som har blitt oppmerksomme på denne flotte natur opplevelsen langs vår lange kyst. Turismen har mange fordeler for lokalbefolkningen og kommunene, med turismen kommer det jo inn en del penger. Men det er også bakdeler med denne turismen, forurensing i fra de mange cruise båtene innover i fjordene og slitasje på naturen er noe som følger med.

Ofotfjorden

I Nordland finner man Ofotfjorden, den er en fjordarm av Vestfjorden. Nå er ikke Vestfjorden egentlig noen fjord selv om navnet tilsier det, det er nærmere bestemt ett havområde mellom Lofoten og Salten i Nordland.

Ofotfjorden er litt over 80 kilometer lang og starter ved Barøy fyr og strekker seg innover til Bjerkvik. Her har man seks fjordarmer som strekker seg videre innover i fra Ofotfjorden, det er Efjorden, Vargfjorden, Ballangen, Skjomen, Beisfjord og Rombakken. Selve Ofotfjorden er omgitt av ganske lave fjellområder mens sidefjordene har fjell på rundt 1000 meters høyde enkelte steder. Det høyeste punktet er ved sør Kjomen fjorden, det er ved Frostisen som er en av de største isbreene i landet. Her stiger fjellet hele 1700 meter opp i fra havet, ett virkelig vakkert skue dette stedet. Om man reiser innom Narvik kan man ta seg opp i fjellet ved og ta en gondolbane opp til Fagernes fjellet som ligger på rundt 1000 meter over havet. Man finner også tre natur reservater her i området, Veggen, Kjerkvatnet og Osen- Sandværet som alle ligger inntil fjorden. Ett virkelig flott område med veldig mye og tilby av flotte naturopplevelser.

Tysfjorden

Ikke langt unna Ofotfjorden ligger Tysfjorden, også i Nordland fylke, den er litt over 70 kilometer lang. Den starter rett sør for Barøya og strekker seg innover til Hellmobotn, langs denne strekningen finner man åtte fjordarmer. Det er Stefjorden, Fuglfjorden. Tømmeråsfjorden, Indre Tysfjorden, Mannfjorden, Grunnfjorden, Beisfjorden og Hellmofjorden.

Tysfjorden

Øyene Hulløya og Lilt- Hulløya finner man også her, flott natur med fjell, skog og åser langs fjorden. Det er lagt opp til flere aktiviteter i dette området, foruten ett bra fiskested er det hval safari, havørn safari og nordlys safari noe en kan bli med på her. Dykking og grotte vandring inn i Raggejavrrerajgge som er Nord Europas dypeste grotte. Den strekker seg neste 600 meter nedover i dypet. Man har også flere oppmerkede tur løyper her, turer inn til Sverige og til til forskjellige fjellvann i området. Den kjente grenseleden har starts punkt i fra Sørfjorden, Det er en turløype som går inn til Gællivare i Sverige. Dette er en rute som ble brukt av handels standen i gamle dager og under krigen som en flykning rute over til Sverige. I dag blir ruten brukt til rekreasjonsformål, fotturisme, fiske, jakt og området er også egnet for reindrift. Ruten har blitt holdt godt vedlike den siste tiden og har mange kulturminner man kan se underveis på turen. Rester etter teltboplasser for reineierne og Tyske vaktpost steder. Virkelig vert en tur på denne ruten.

Kanskje du også liker…

© 2021 Fjordstreif