Fjorder i sør- Norge

Fjorder av forskjellige varianter har vi utrolig mange av her i landet, hele 1732 fjorder som er navngitte. Det gir oss en plass høyt oppe på listen over antall fjorder hvor den lengste er Sognefjorden med sine 204 kilometer. De fleste av disse fjordene har mye og tilby for de som tar turen innover, mange turistattraksjoner og kulturhistoriske minner finner man innover i disse fjordene. Det er nok mye av det samt den enormt flotte naturen som får turistene til Norge.

Østfold

I Østfold ligger det 11 fjorder som er yndet reisemål for de som bor i området. Her kan man oppleve mye som passer for hele familien. Som vanlig i våre fjorder er også dette området godt egnet til fiske og andre aktiviteter. Krogstad fjorden er en av disse naturperlene som ligger i Østfold. Deler av fjorden ligger inne i Krokstad fjorden natur reservat hvor man finner ett rikt dyreliv. Fjorden strekker seg i fra Saltnes og Oven som igjen ligger i Råde kommune, og den strekker seg omtrent 6 kilometer innover i vakker natur. Her er det mange badeplasser og den er godt egnet til rolige kanoturer hvor man virkelig kommer innpå naturen i området. I naturreservatet finner man en menge forskjellige fuglearter, og det passer nok fint for de som er interessert i fugler. Fugler som viper, rødstilk, gravand, lappspover, tjeld, Siv spurv og fiskeørn er noen av artene som man ser her.

Østfold

Ringdalsfjorden

Ringdalsfjorden går i fra Saltbakken og går innover til Halden, der fortsetter fjorden men da under navnet Iddefjorden og ender ved Folkå. Fjorden fungerer som en slags grensefjord imellom Norge og Sverige og den er 25 kilometer lang med begge fjordene. Også innover i denne fjorden er det mye man kan oppleve, som en tur innom Fredriksten festning som ligger i Halden. Festningen stammer i fra 1660 tallet og ble bygget for å forsvare området under Hannibalfeiden. Hannibalfeiden var en krig imellom Sverige, Danmark og Norge som pågikk i fra 1643 og til 1645. Festningen klarte oppgaven den var ment for med glans, hele seks ganger ble den beleiret, men ingen klarte å innta den. Festningen har i dag flere museer og flere spisesteder hvor det mye man kan få med seg av områdets historie. Festningen blir også brukt til opera oppføringer og andre typer arrangementer. Ikke så langt unna ligger Rød Herregård hvor man igjen finner Haldens historiske samlinger. De eldste delene av hoved bygget stammer i fra 1600 tallet og det er en av de største og en av de mest bevarte lystgårds anleggene vi har her i landet. Stedet oser av gammel historikk i fra Halden området med en fantastisk stor og flott park. En flott hagepaviljong, dammer, terrasser, alleer, eremitthytte, bjørnegrotte, gravsted og kanonbatteri er noe det man kan få oppleve om man tar seg en spasertur i parken. De som i dag eier og drifter stede er Stiftelsen Rød Herregård og samlingen man finner der inngår under Østfold museene. I sommerhalvåret får man omvisninger inne i selve herregården.

Kanskje du også liker…

© 2021 Fjordstreif